Про рід Збаразьких. Навчально-дослідницька складова освітнього процесу на історичному факультеті на прикладі семінарського заняття з навчальної дисципліни «Соціальні трансформації в українському суспільстві (середина XV – середина XVII ст.)» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта

Без категорії

23 вересня 2024 р. в рамках вивчення навчальної дисципліни «Соціальні трансформації в українському суспільстві (середина XV – середина XVII ст.)» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) (група Ist1-M23) доктором історичних наук, доцентом Володимиром ГАЗІНИМ було проведено семінарське заняття у формі представлення студентами-магістрантами презентацій дослідницьких завдань.

З доповіддю на тему «Рід Збаразьких в суспільно-політичному житті України в XV – XVI ст.» перед колегами виступив Богдан ФІЛІПЧУК, який зосередився на дискусійній проблемі походження роду Збаразьких, формуванні земельних володінь та участі Збаразьких у суспільно-політичних подіях Великого князівства Литовського та Речі Посполитої. Зокрема, особливий інтерес викликала у присутніх інформація про участь одного з представників роду Януша Збаразького у відомій битві під Торопцем 20 вересня 1580 року, коли 2.4 тисячі вершників князя розбили 10-тисячне військо московитів.  Актуальною та логічно вибудованою була презентація доповіді (зображення герба роду Збаразьких, портрети найвідоміших його представників, варіанти реконструкції відомого замку Збаразьких), яка вдало візуалізувала інформацію, подану доповідачем.

Загалом, подібні форми роботи, які практикуються в освітньому процесі історичного факультету є важливими з огляду на те, що саме активізують навчально-дослідницький його компонент, спрямовують здобувачів освіти до наукового пошуку, аналізу інформації, формування обґрунтованих висновків.