Передзахист дисертації

ННА ІСТФАЦІ К-ПНУ ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ ІЗ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ, ВИПУСКНИКАМИ І ЗДОБУВАЧАМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ 032 ІСТОРІЯ ТА АРХЕОЛОГІЯ
19 лютого 2021 року в дистанційному режимі на платформі ГуглМіт у форматі дослідницького семінару відбувся передзахист дисертаційного дослідження аспіранта кафедри історії України 2020 року Юрія Аркадійовича КЛІМЧУКА, в якому взяли участь 22 особи – члени кафедри історії України, інші науково-педагогічні працівники, докторанти і аспіранти історичного факультету та історики з м. Хмельницького. 
Юрій Клімчук став першим випускником чотирирічної аспірантської освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії на історичному факультеті, підготувавши дисертацію на тему «Українці в антинацистському Русі Опору Франції та Італії в роки Другої світової війни». У своїй науковій доповіді здобувач презентував результати дисертаційного дослідження, в рамках якого опрацював численну вітчизняну та зарубіжну наукову літературу, зібрав потужний комплекс архівних й опублікованих документів і матеріалів, провів низку цінних інтерв’ю з живими українцями-учасниками Руху Опору, здійснив наукові поїздки до Франції та Італії, налагодив плідну наукову співпрацю із науковцями Італії, Франції, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану. Основні результати роботи реалізував у 20 публікаціях й апробував на більш як 30 наукових форумах.

Після доповіді Ю. А. Клімчука, його відповідей на запитання від учасників засідання і виголошення висновку про дисертаційну роботу наукового керівника, завідувача кафедри історії України, доктора історичних наук, професора А. Г. Філінюка, виступили рецензенти дисертаційного дослідження – доктор історичних наук, професор кафедри історії України О.Після доповіді Ю. А. Клімчука, його відповідей на запитання від учасників засідання і виголошення висновку про дисертаційну роботу наукового керівника, завідувача кафедри історії України, доктора історичних наук, професора А. Г. Філінюка, виступили рецензенти дисертаційного дослідження – доктор історичних наук, професор кафедри історії України О. Б. Комарніцький і кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії І. І. Боровець

В обговоренні дисертації взяли участь доктор історичних наук, професор кафедри історії України О. М. Завальнюк, доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Л. В. Баженов, проректор з наукової роботи університету, доктор фізико-математичних наук, професор І. М. Конет, доктор історичних наук, професор Національної академії прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького М. І. Кабачинський, доктор історичних наук, доц., доцент кафедри історії України В. В. Газін, кандидати історичних наук, доценти кафедри історії України А. Б. Задорожнюк, С. В. Олійник, С. А. Сидорук, В. Б. Стецюк та інші.

Загалом тема дослідження здобувача наукового ступеня доктора філософії з спеціальності 032 Історія та археологія Ю. А. Клімчука, хоч і знайома викладачам і аспірантам історичного факультету за його численними статтями і підготовленим у співпраці з науковим керівником науково-документальним виданням, викликала не тільки значний інтерес і жваве обговорення, а й завершилася одноголосною ухвалою про її рекомендацію до захисту в разовій спеціалізованій вченій раді.

Колектив кафедри історії України бажає Юрію Акадійовичу Клімчуку успішного завершення дисертаційного чину та здобуття наукового ступеня «доктор філософії»!