Лекція для слухачів університету третього віку на тему: “22 січня 2024 року – 105 річниця Дня Соборності України”

новини

День Соборності України — державне свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році на Софійському майдані в Києві. Акт Злуки було засвідчено Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
23 січня 2023 р. на історичному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася лекція для слухачів університету третього віку при ТЦСО (м. Кам’янець- Подільський), присвячена цій важливій історичній події, на тему: “22 січня 2024 року – 105 річниця Дня Соборності України”. Лекцію провів кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Сергій Олійник.
Лектор розповів про історичні передумови об’єднання українських земель, про підписання Акта Злуки, а також акцентував увагу на його значенні для українського народу.